Home Lato Szakszuka

Szakszuka

przez Elusia

Jeżeli jecie jajka mam dla Was pomysł na śniadanie. Wiem, Ameryki nie odkryłam, szakszuka staje się coraz bardziej  popularna u nas, a przepis pochodzi z Tunezji i jest znany w innych krajach Bliskiego Wschodu. Słowo szakszuka znaczy wielki bałagan i świetnie wpasowuje się w nasze polskie menu, bo jajka sadzone są u nas bardzo popularne. Jeżeli jeszcze nie wypróbowałaś jajek z pomidorami gorąco polecam, jestem pewna, że napewno  się przekonasz do takiej wersji.

Szakszuka świetnie sprawdzi się na  pożywnej kolacji, jak i obiedzie z ziemniakami czy kaszą lub ryżem.  Można ją również modyfikować na własne sposoby i dodać np. jak ja to zrobiłam, kurki uduszone na maśle.

SKADNIKI:

500 kg pomidorów

1 cebula

200 g kurek

1, 5  łyżki  ghee

4 jaja

1 papryczka chili bez pestek

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kolendry

                                                                             1 łyżka posiekanych listków bazylii 

Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


WYKONANIE:

Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu.

Cebulę pokrój w kostkę i  uduś na połowie ghee, dodaj do niej  rozgnieciony czosnek, pokrojoną drobno paprykę chili i poduś jeszcze chwilę, dodaj wędzoną paprykę, kumin i kolendrę i pozostaw jeszcze chwilę na ogniu.

Na drugiej połowie łyżki ghee usmaż  pokrojone kurki aż zupełnie wyparuje z nich płyn, wtedy dołóż  je do cebuli. Przypraw solą i pieprzem

Pomidory sparz i obierz ze skóry, posiekaj i wrzuć na patelnię do cebuli i kurek i  duś przez 20 minut, aż płyn odparuje i sos zgęstnieje. Dodaj bazylię.

Zrób w sosie zagłębienie łyżką i wbij w nie jajko, tak samo wbij pozostałe jajka. Delikatnie przypraw jaja solą i smaż pod przykryciem aż białka się zetną  a  żółtka pozostaną płynne.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress