Home Jesień Wegetariański placek po węgiersku

Wegetariański placek po węgiersku

przez Elusia
Wegetariański placek po węgiersku

 

Gdziekolwiek nie jesteśmy w restauracji, mój mąż zawsze marzy o placku po węgiersku. Niestety, nigdzie nie podają go w wersji bezmięsnej. No cóż, co robi dobra żona w takiej sytuacji? Oczywiście staje na wysokości zadania, w knajpie zamawia danie, które jest wegetariańskie a w domu przyrządza placek po węgiersku wegetariański  😀 I taki oto wyszedł, pyszny, treściwy i najlepszy ze wszystkich placków 😉

SKŁADNIKI:


Przepis na placki znajdziesz TU. Jedyne, co możesz w nich zmienić, ale wcale nie musisz, to zastąpić ilość dyni ziemniakami. Wtedy to będą stricte ziemniaczane, bez dyni.


1 tofu, może być wędzone lub zwykłe- 200 g

4 łyżki sosu sojowego, dobrej jakości

2 papryki czerwone

1 papryka żółta

1 bakłażan

1 cebula ( duża)

3 ząbki czosnku

5 łyżek pulpy pomidorowej

garść liści natki pietruszki

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1/4  łyżeczki chili

sól i pieprz do smaku

1,5 łyżki  klarowanego masła lub 4 łyżki oliwy


WYKONANIE:


Bakłażana opal nad palnikiem gazu ( ja włożyłam go wprost do gardzieli pieca, gdzie pali się drewno- 10 minut i wyjęłam ze spaloną skórką, w środku natomiast był znakomicie upieczony) jednak możesz zupełnie pominąć ten proces, jeśli nie masz ani ognia w piecu ani gazu, wtedy to upiecz go w piekarniku). Skórkę spaloną oczywiście ściągamy, ale w piekarniku spalenie skórki mu nie grozi 😉  Bakłażana pokrój w kostkę po upieczeniu.

Tofu pokrój w kostkę i skrop sosem sojowym, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż wypije cały sos.

Cebulę pokrój w kostkę a czosnek posiekaj drobno.

Papryki pokrój w kostkę.

Rozgrzej połowę masła lub oliwy i uduś na nim cebulę  aż będzie miękka, dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmaż, przełóż warzywa  do innego naczynia i podsmaż teraz pokrojoną paprykę, odłóż paprykę i usmaż tofu ( dawkuj tłuszcz,  aby podsmażyć wszystkie składniki)

Do usmażonego tofu dodaj wszystkie warzywa, pulpę oraz przyprawy, zagotuj sos. Posyp natką pietruszki. Podawaj na placku ziemniaczanym.

SMACZNEGO:)

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress