Home Jesień Sałatka z buraka, mango i roszponki

Sałatka z buraka, mango i roszponki

przez Elusia
Sałatka z buraka, mango i roszponki

Bohaterem sałatki jest mango oraz nasz poczciwy burak, bo o nim tu dzisiaj będzie mowa. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma naturę termiczną neutralną i słodki smak. Jest warzywem bogatym w krzem. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy, które  zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny- antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem  wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw skutecznie zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, uszkadzające DNA,  zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym.

Buraki poprawiają krążenie, oczyszczają krew i korzystnie wpływają na wątrobę, nie dziwi więc fakt że uspokajają ducha i wzmacniają serce oraz pomagają uspokoić nerwy. Warto je jeść częściej przy dolegliwościach hormonalnych, podczas menopauzy ( w połączeniu z marchewką pomagają w regulacji gospodarki hormonalnej) , wskazane również przy zaparciach.

Połączenie buraka z mango dało smaczny efekt. Zielona roszponka i liście pietruszki wzbogaciły sałatkę a orzechy dodały pikanterii. I niech Was nie zraża olej, sól i pieprz, ta sałatka jest wybitnie szlachetna i rozpieszcza podniebienia 🙂

SKŁADNIKI:


1 ugotowany  burak

1/2 mango, jeśli małe daj całe

2 garści roszponki ( lub innej zieleniny, np. sałaty)

3 gałązki natki pietruszki

2 łyżki uprażonych orzechów laskowych

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka soku z imbiru ( utrzyj imbir na tartce i w dłoni wyciśnij sok)

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku ( w tym pieprz czerwony, ma wspaniały smak pasujący do tego typu sałatek) 


WYKONANIE:


Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Orzechy upraż i potłucz w moździerzu

Roszponkę umyj i rozdziel liski od rozet ( jeśli masz np.sałatę porwij ją na kawałki)

Oddziel liście pietruszki od ogonków

Buraka obierz i pokrój w kostkę

Wymieszaj wszystkie składniki. Najlepsza, gdy trochę postoi i przegryzą się smaki 🙂

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress