Home Jesień Zapiekana farinata ze szpinakiem i rzodkiewką

Zapiekana farinata ze szpinakiem i rzodkiewką

przez Elusia
Zapiekana farinata ze szpinakiem i rzodkiewką

Pewnie już zorientowaliście się, że lubię proste, mało kłopotliwe przepisy. W końcu gotowanie ma być przyjemnością ale też nie zajmować pół dnia, gdy czekają inne obowiązki ( zwłaszcza gdy jeszcze czeka aparat fotograficzny i blog do uzupełnienia wpisu ;D )

Farinatę, bo tak nazywają się placuszki, które proponuję, można upiec bezpośrednio w piekarniku, ale też na patelni, jak nasze tradycyjne naleśniki. Wtedy, żeby były bardziej chrupiące można zapiec je jeszcze w piekarniku.

Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki z ciecierzycy. Tradycyjnie piecze się go w miedzianych formach w piecach opalanych drewnem i podaje z oliwą, rozmarynem czy cebulką. Farinatę również znają Włosi, jest to proste danie, które może być zamiennikiem pieczywa czy jako spód do pizzy.

Gdy te gotowe placuszki  jadłam z warzywami  przypominałam sobie ostatnią pizzę, którą mnie poczęstowano . No cóż, nie byłam zachwycona, bardzo rzadko jadam takie dania, a ta była niedopieczona, słona i w ogóle mi nie smakowała.

Postanowiłam sobie zadośćuczynić i jeżeli dodacie do tych placuszków jeszcze ser, ( ja go pominęłam, a i tak wyszła pyszna)  naprawdę wyjdzie świetna opcja bezglutenowej a przede wszystkim  domowej, z ogromną miłością i sercem zrobionej, pizzy. Sami spróbujcie 😉

SKŁADNIKI:


200 g mąki z cieciorki

500 g wody

sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek


pęczek szpinaku

kilka sztuk szparagów ( same główki)

kilka sztuk rzodkiewek

1 mała cukinia  pokrojona w plastry, posmarowana oliwą i upieczona w piekarniku ( 20 min, 180 stopni)

1 łyżka liści czosnku niedźwiedziego suszonego lub trochę więcej świeżego

1 łyżka liści zielonej pietruszki lub liści kolendry

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

garść orzechów laskowych uprażonych i pokruszonych


WYKONANIE;


Mąkę z cieciorki pomału zalewaj wodą, mieszając, aby dobrze się zmieszały.  Dodaj olej i sól z pieprzem. Odstaw na pół a nawet godzinę.

Przygotuj warzywa, obierz, umyj.

Szpinak dobrze odsącz i porwij na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki pokrój w osemki.

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i wrzuć szpinak, podsmaż go, aż wyparuje cała woda ( jeżeli dobrze rozgrzejesz patelnię trwa to parę minut) dodaj czosnek niedźwiedzi, posól i popieprz, odstaw.

Szparagi ugotuj w osolonym wrzątku- 5 minut, odcedź i zalej lodowatą wodą. Odcedź i skrop oliwą.


Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż placuszki. Na patelni 12 cm wyszło mi ich 10 sztuk.

Nie są tak chudziutkie jak ciasto na naleśniki.

Układaj szpinak, rzodkiewki, szparagi i plastry cukinii na plackach i zapiecz je w piekarniku- 170 stopni- 15 minut.

Posyp placuszki pietruszką, orzechami i ewentualnie polej oliwą.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress