Home Lato Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

przez Elusia
Zupa z pieczonych pomidorów

Absolutnie genialna zupa z dojrzałych, sierpniowych pomidorów z ogrodu. Koniecznie pieczone, niekoniecznie żółte, kolor tak naprawdę nie ma znaczenia. Jeżeli nie uprawiasz ogrodu,  kup pomidory na pobliskim targu, prosto od rolnika, tylko takie nadają się na tą zupę.

A potem upiecz większą ilość w piekarniku, z części zrób zupę a resztę zostaw w słoikach, aby jeszcze jesienią czy zimą delektować się smakiem lata 🙂 Jak już wspominałam, pomidory to jedne z warzyw, które po obróbce cieplnej zyskują na wartości odżywczej. No to do dzieła:

Przepis wg pięciu przemian 🙂

 

Składniki: 

1 kg pomidorów

1 łyżeczka posiekanej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

płaska łyżka masła klarownego

pół łyżeczki cukru nierafinowanego

1 łyżka octu jabłkowego

1 cebula duża

1 marchewka średnia

1 mała pietruszka

plasterek  selera – korzeń

0,5 litra wrzącej wody wody

2 ząbki czosnku

dwie łyżki śmietany

sól i pieprz do smaku

łyżeczka suszonego lub dwie świeżego tymianku

1/2 szklanki dzikiego ryżu ( lub bez niego)

1 szklanka wody

płaska łyżeczka masła


Przygotowanie:

D-Pomidory pokrój w ćwiartki,  skrop łyżeczką  octu, O-posyp łyżeczką tymianku, Z-posyp cukrem i skrop dwoma łyżkami Z- oliwy,M-popieprz, W-posól i wstaw do piekarnika na 1 godzinę – 160 stopni. ( po przeróbce będą w przemianie Ziemi),

ZIEMIA- Rozgrzej masło klarowne

METAL- wrzuć drobno pokrojoną cebulę, duś pod przykryciem na małym ogniu, aż się zeszkli, dodaj czosnek,

WODA- posól uduszone warzywa,

DRZEWO-dodaj dwie krople octu,

OGIEŃ-wsyp łyżeczkę posiekanej bazylii,

ZIEMIA- dodaj startą na tarce lub pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę

METAL- dodaj starty seler i duś do miękkości warzyw. Dodaj pieprz.

WODA-  dodaj szczyptę soli

DRZEWO- dodaj 2 krople octu jabłkowego

OGIEŃ- zalej wrzątkiem

ZIEMIA- dodaj upieczone pomidory i wszystko zmiksuj

Jeżeli chcesz doprawić solą- W  , najpierw dodaj odrobinę pieprzu -M, aby nie przeskoczyć przemiany:)

podawaj z ryżem i śmietaną

Dziki  RYŻ wypłucz, do garnka włóż płaską łyżeczkę masła-Z- rozgrzej , wsyp ryż-M, chwilę podsmaż mieszając, zalej wodą-W, posól szczyptą soli -W-i gotuj do miękkości

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress