O właściwościach żurawiny przeczytasz TU, a dziś trochę informacji o awokado. Niestety stało się tak popularne, że ciągle rośnie na nie popyt. Z tego względu plantacje awokado rozwijają się niebotycznie i należą do czołówki najbardziej nieetycznych i zagrażających środowisku plantacji. Dlatego warto zadbać o źródło z jakiego kupujemy te owoce. Najlepiej kupować ekologiczne i europejskie.

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Jego głównym składnikiem są tłuszcze. Zawiera znaczne ilości bardzo cennych kwasów tłuszczowych, mnóstwo witamin i minerałów. Owoc ten zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu oraz zapobieganie licznym chorobom i dolegliwościom zdrowotnym, a mianowicie: poprawia pracę mózgu, chroni serce przed chorobami, sprzyja kobietom w ciąży, działa odmładzająco, poprawia pracę układu trawiennego, chroni wzrok. Również pestka awokado jest godna polecenia, bowiem zawiera mnóstwo błonnika i cennych przeciwutleniaczy. Należy ją wysuszyć na słońcu a zimą w ciepłym miejscu i potłuc w woreczku lnianym a następnie zmielić w dobrej jakości blenderze na pył. Pestka jest dosyć gorzka, więc dobrze jest stosować ją jako dodatek do zup, koktajli i innych dań.