Home Dodatki Żurawinowa salsa z awokado

Żurawinowa salsa z awokado

przez Elusia

O właściwościach żurawiny przeczytasz TU, a dziś trochę informacji o awokado. Niestety stało się tak  popularne, że ciągle rośnie na nie popyt. Z tego względu plantacje awokado rozwijają się  niebotycznie i należą do czołówki najbardziej nieetycznych i zagrażających środowisku plantacji. Dlatego warto zadbać o źródło z jakiego kupujemy te owoce. Najlepiej kupować ekologiczne i europejskie.

Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Jego głównym składnikiem są tłuszcze. Zawiera znaczne ilości bardzo cennych kwasów tłuszczowych, mnóstwo witamin i minerałów. Owoc ten zawiera pełne bogactwo substancji odżywczych, dzięki którym stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety, wspomagającej szybką regenerację organizmu oraz zapobieganie licznym chorobom i dolegliwościom zdrowotnym, a mianowicie: poprawia pracę mózgu, chroni serce przed chorobami, sprzyja kobietom w ciąży, działa odmładzająco, poprawia pracę układu trawiennego, chroni wzrok. Również pestka awokado jest godna polecenia, bowiem zawiera mnóstwo błonnika i cennych  przeciwutleniaczy. Należy ją wysuszyć na słońcu a zimą w ciepłym miejscu i potłuc w woreczku lnianym a następnie zmielić w dobrej jakości blenderze na pył. Pestka jest dosyć gorzka, więc dobrze jest stosować ją jako dodatek do zup, koktajli i innych dań.

SKŁADNIKI SALSY:

1/2 szklanki konfitur z żurawiny ( przepis TU)

1 czerwona cebula

1 awokado

5 rzodkiewek

sól i pieprz do smaku

łyżka pokruszonego  dojrzewającego sera koziego- opcjonalnie ( u mnie buncek)

łyżeczka kiełków lucerny ( nie koniecznie)

garść listków roszponki, lub innych zielonych liści

sok z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Rzodkiewkę posiekaj lub zetrzyj na tartce o grubych oczkach

Roszponkę porwij na drobniejsze kawałki

Ser pokrusz.

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem z konfiturą z żurawiny, dosól i dopieprz.

Podawaj z chlebem, kaszą, na liściach sałaty, szpinaku, do makaronu, z ziemniakami lub samodzielnie.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress