Home Dodatki Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

przez Elusia
Konfitura z żurawiny

Zachęcam Was dzisiaj do zrobienia konfitury z super foodu! Żurawina błotna, bo tak jej na imię, jak mówi stare przysłowie, jest naprawdę warta  świeczki. I ja tu nie o tej z supermarketu, hodowlanej, ale o żurawinie dziko rosnącej. Nie jeżdżę po nią na koniec Polski, po prostu zamawiam od bardzo miłego Pana, który osobiście zbiera te owoce i sam robi z nich przetwory. Robię z niej kilka wersji: na surowo z miodem, wtedy jest wspaniałym dodatkiem do wody, do picia, zamiast cytryny, i na gorąco, gotując ją z wodą i miodem ( wiem, miód traci wartość, ale wolę to niż cukier).

Żurawina najlepsze właściwości ma po naturalnym, lub domowym przemrożeniu, można ją dodawać do ciast, jeść jako dodatek do serów, lub zrobić salsę z awokado.  Można ją użyć do koktailu czy porannych kasz i owsianek. Poranna szklanka wody z dodatkiem żurawiny pomoże w oczyszczaniu nerek. Żurawina posiada mnóstwo witamin i wartości odżywczych, witamin z grupy B, C i E, mnóstwo minerałów: magnez, sód, potas, fosfor, żelazo i jod. Występuje w niej kwas benzoesowy, który pomaga w jej konserwacji, dzięki temu kwasowi można przechowywać ją świeżą w lodówce przez dłuższy czas. Zawarte w żurawinie proantocyjany, taniny i bioflawonoidy skutecznie uniemożliwiają osiedlanie się w nerkach i pęcherzu moczowym bakterii, co wspomaga zdrowie tych narządów. Dodatkowo owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu próchnicy i chronią żołądek i dwunastnicę przed wrzodami. Wspomagają serce, chronią przed miażdżycą i wpływają korzystnie na układ krążenia.  Wartości zdrowotne żurawiny są nieocenione, ostatnio odkryto, że reguluje pracę wątroby i trzustki, pomaga też przy chorobach nowotworowych, obniża ciśnienie krwi.

Dziś polecam świetną konfiturę z tego super owocu, który świetnie smakuje z serami, awokado i wodą.

 

PRZEPIS NR I :

SKŁADNIKI:

1 kg żurawiny błotnej

2/3 szklanki wody

3/4 szklanki miodu


WYKONANIE:

Umieść w garnku wszystkie składniki, zagotuj. Mieszaj w trakcie gotowania. Żurawina gęstnieje, więc w miarę upływu czasu mieszaj coraz częściej, aby się nie przypaliła. Potrwa to około 20 minut. Gotową przełóż do wyparzonych słoiczków, brzegi słoiczka i wieczka posmaruj spirytusem i przechowuj w chłodnym miejscu.

ps. jeżeli przełożysz żurawinę jeszcze gorącą do słoików, przewróć je do góry dnem.



PRZEPIS NR II:

SKŁADNIKI:

Dowolna ilość żurawiny błotnej, surowej i taka sama ilość miodu


WYKONANIE:

Żurawinę mielimy ( najlepiej w młynku, ponieważ miksowana zbiera dużo powietrza, a to przyczynia się do szybszego psucia, ale można spróbować zmiksować)

Mieszamy  dokładnie żurawinę  z miodem i przekładamy do wyparzonych i posmarowanych spirytusem słoiczków.

SMACZNEGO 🙂

 

zobacz moje inne przepisy

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress