Home Jesień Brokuły z sosem z czerwonej soczewicy i fistaszków

Brokuły z sosem z czerwonej soczewicy i fistaszków

przez Elusia
Brokuły z sosem z czerwonej soczewicy i fistaszków

Patrzę tak, siedząc na ławce, na te drzewa, które wiatr kołysze, stoją dumnie i nic nie jest w stanie zmienić ich spokoju. Mimo, że wiatr trąca liście, szarpie gałązkami i zaprasza do tańca… A na niebie obłoki, płyną i płyną. I wróbel przyleciał, taki wesoły, rozkrzyczany, a na kominie cukrówka. Ileż to razy wiatr gra do tańca drzewom, trawom. A one ciągle tańczą i tańczą… I znowu spokój i znów szybka melodia. Szeleszczą listki, kukułka kuka. I patrzę w niebo… Rozanielone, błękitne  i szare, i.. burza. A drzewa stoją, cierpliwie, a wiatr liśćmi targa…Ach, jak potrzeba nam takiej cierpliwości.

Smakować każdą chwile, świadomie ją przezywać, czuć każdy ruch, każdy zapach, dotyk. Głęboko odczuwać życie, nie przegapić żadnej minuty… tyle radości przynosi…Zachwycać się chwilą, nigdy nie wróci. Bo wszystko, czego potrzebuję, jest we mnie.

Zależnie, czy dodasz więcej wody, czy mniej uzyskasz pastę lub sos z czerwonej soczewicy. Co wolisz 🙂 Soczewica długo jeszcze gęstnieje po ugotowaniu, więc również czas, kiedy ją zjesz, czy od razu, czy za parę minut, weryfikuje gęstość dania. Masło fistaszkowe dodaje jej pikanterii. Brokuły możesz dodatkowo podpiec na oleju, będą wyraźniejsze w smaku, ale i tak są pyszne- polecam.

 

SKŁADNIKI:


1 brokuł, podzielony na różyczki. Nie wyrzucaj ogonków, ani grubszych części brokułu, ugotuj je razem z różyczkami, nieco dłużej.  Następnie pokrój je na plastry, przypraw solą i pieprzem i podsmaż na oliwie- pyyycha. Możesz też wykorzystać je do zupy jarzynowej.

1/2 szklanki soczewicy

1,5 szklanki wody ( jeżeli chcesz pastę, jeżeli sos, 2 szklanki wody

1 łyżka masła orzechowego ( u mnie z fistaszków- przepis TU)

1 garść orzechów ziemnych, niesolonych, uprażonych

1/4 łyżeczki  chili

6 ząbków czosnku

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki kolendry

garść liści pietruszki

4 łyżki oliwy

pieprz i sól do smaku


WYKONANIE:


Soczewicę ugotuj w wodzie. Na koniec gotowania posól i  popieprz.

Rozgrzej na patelni olej i wrzuć do niego rozgrzane ząbki czosnku. Smaż czosnek z każdej strony a następnie rozetrzyj go widelcem.

Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni i rozetrzyj w moździerzu.

Przypraw ugotowaną soczewicę oliwą i roztartym czosnkiem, dodaj roztarty kumin i kolendrę.

Brokuł ugotuj w osolonym wrzątki przez pięć minut. Odcedź i zalej lodowatą wodą. Odcedź.

Podawaj brokuł na soczewicy, posyp suto orzechami i listkami pietruszki.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress