Ryż- cud natury, wspaniały, odżywczy i wszechstronny. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej posiada naturę termiczną neutralną, smak słodki. Wzmacnia śledzionę- trzustkę, działa kojąco na żołądek, oczyszcza z toksyn i wzmacnia energię Qi. Ryż jest hipoalergiczny- nie powoduje uczuleń, działa korzystnie na system nerwowy ( dzięki dużemu stężeniu witaminy B), pomaga zwalczać depresję. Jest bardzo uniwersalny- pomaga w leczeniu biegunki, likwiduje nudności, pomocny przy zaburzeniach łaknienia, skuteczny dla cukrzyków.
Ryż basmati, który dzisiaj proponuję uważany jest za najdelikatniejszy ryż ze wszystkich odmian, jest najbardziej wskazany przy nadwadze, wilgoci organizmu i różnego rodzaju zastojach.
Używajcie tylko pełnoziarnistego ryżu, ponieważ tylko taki ma wskazane wyżej właściwości. Stare przysłowie japońskie mówi, że kto je ziarna ryżu bez łupin, staje się ubogi ( fizycznie i duchowo) i pozbawiony jest odzienia ( osłony przed zimnem i chorobą) .
Brokuły i kalarepka wyśmienicie sprawdziły się na ryżu basmati. Goście byli zachwyceni, danie zniknęło jak świeże bułeczki. Gorąco polecam, harissa robi tu dobrą robotę. Do wykonania samemu- przepis na harissę TU.