Home Jesień Pieczony brokuł i kalarepa rozpieszczone harissą z dodatkiem ryżu basmati

Pieczony brokuł i kalarepa rozpieszczone harissą z dodatkiem ryżu basmati

przez Elusia

Ryż- cud natury, wspaniały, odżywczy i wszechstronny. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej posiada naturę termiczną neutralną, smak słodki. Wzmacnia śledzionę- trzustkę, działa kojąco na żołądek, oczyszcza z toksyn i wzmacnia energię Qi. Ryż jest hipoalergiczny- nie powoduje uczuleń, działa korzystnie na system nerwowy ( dzięki dużemu stężeniu witaminy B), pomaga zwalczać depresję. Jest bardzo uniwersalny- pomaga w leczeniu biegunki, likwiduje nudności, pomocny przy zaburzeniach łaknienia, skuteczny dla cukrzyków.

Ryż basmati, który dzisiaj proponuję  uważany jest za najdelikatniejszy ryż ze wszystkich odmian, jest najbardziej wskazany przy nadwadze, wilgoci organizmu i różnego rodzaju zastojach.

Używajcie tylko pełnoziarnistego ryżu, ponieważ tylko taki ma wskazane wyżej właściwości. Stare przysłowie japońskie mówi, że kto je ziarna ryżu bez łupin, staje się ubogi ( fizycznie i duchowo) i pozbawiony jest odzienia ( osłony przed zimnem i chorobą) .

Brokuły i kalarepka wyśmienicie sprawdziły się na ryżu basmati. Goście byli zachwyceni, danie zniknęło jak świeże bułeczki.   Gorąco polecam, harissa robi tu dobrą robotę. Do wykonania samemu- przepis na harissę TU.

SKŁADNIKI:


1 brokuł

1 kalarepka

2 łyżki harissy ( przepis TU)

mały pęczek koperku

sól

oliwa dobrej jakości


1/2 szklanki ryżu basmati

1,5 szklanki wrzącej wody

oliwa dobrej jakości

sól do smaku

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki curry ( przyprawa mieszanki  przypraw)


WYKONANIE:


Ryż basmati wypłucz, osusz i smaż na dwóch łyżkach oliwy, ciągle mieszając przez dwie minuty.

Zalej ryż wrzątkiem, dodaj przyprawy i sól. Gotuj, aż ryż wypije całą wodę. Nie mieszaj.

 ( ryż pełnoziarnisty gotuję około godziny)


Brokuł umyj, podziel na różyczki.

Kalarepkę obierz i pokrój w kostkę ( taką o boku 1,5- 2 cm)

Wymieszaj warzywa z harissą, posmaruj naczynie do pieczenia w piekarniku oliwą, piecz- 170 stopni- 25-30 minut. W międzyczasie pomieszaj warzywa.

Podawaj warzywa wyłożone na ryżu lub obok.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress