Home Dodatki Labneh- pyszny serek jogurtowy-kozi

Labneh- pyszny serek jogurtowy-kozi

przez Elusia

Ten kremowy, pyszny serek powstaje z jogurtu, który po prostu ląduje na sitku obłożonym gazą i odcieka z serwatki. Zależnie od tego jak długo pozostanie na sicie otrzymamy różny ser- mniej lub bardziej gęsty. Tą nazwą określa się też gęsty jogurt grecki. Labneh przyrządzam z jogurtu koziego.

I tak, mniej więcej po paru godzinach otrzymamy  gęsty jogurt , po parunastu godzinach zrobi nam się twaróg a gdy pozostawimy go jeszcze dłużej, serek zacznie dojrzewać i zrobi nam się bardziej wyrazisty w smaku. Wtedy to możemy go np. zakonserwować w oliwie z przyprawami -przepis TU.

Produktem ubocznym jest serwatka, która świetnie smakuje jako napój orzeźwiający sama lub z sokiem owocowym. Proces powstawania serka jest w stu procentach odwracalny, bo po dodaniu do niego serwatki może znów stać się mniej lub bardziej gęsty.

 Na zdjęciach serek po 12 godzinach wymieszany z malinami  i serwatka również z malinami i poziomkami 🙂

SKŁADNIKI:

Jogurt naturalny   1 litr ( u mnie kozi) 

Sitko lub durszlak 

Gaza złożona na pół

Miska

WYKONANIE:

Wylej jogurt na sitko wyłożone gazą włóż do miski na odciekającą serwatkę i włóż do lodówki.

Proces tworzenia serka trwa zależnie od oczekiwanej konsystencji od kilku godzin do kilku dni.

5 godzin- gęsty jogurt grecki

12 godzin – twarożek ” homogenizowany”

24 do 48 godzin-  twaróg

4-5 dni – mocny, dojrzały w smaku serek do smarowania pieczywa, na kulki konserwowane w oleju ( przepis TU)

                                                                  Z 1 litra otrzymamy od 1 do 1,5 szklanki serka

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress