Home Jesień Potrawka z soczewicy i bakłażana w pomidorowym sosie

Potrawka z soczewicy i bakłażana w pomidorowym sosie

przez Elusia
Potrawka z soczewicy i bakłażana w pomidorowym sosie

Jak na potrawkę przystało jest sycąca i treściwa, urozmaicona bogactwem warzyw i białkiem w postaci soczewicy. Dobry efekt daje tu opalony nad ogniem lub w ogniu bakłażan, który to tworzy świetny  grillowany posmak potrawy. Jeśli jednak nie masz możliwości zwęglenia skórki bakłażana dodaj nieco więcej wędzonej papryki a bakłażana pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku. Podawaj z ugotowanym, prostym ryżem.

SKŁADNIKI:


1 bakłażan

1 cukinia

1/2  szklanki soczewicy czerwonej

1/2 szklanki soczewicy brązowej

1 papryka czerwona

1 duża cebula

1 duża marchewka

4 ząbki czosnku

1 szklanka sosu pomidorowego ( przepis TU) lub pupy pomidorowej

wrzątek

1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego

1 łyżeczka ziaren kolendry

1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki oregano

pieprz i sól

oliwa

1/2 szklanki jarmużu solonego  ( przepis TU) ( opcjonalnie, ale warto dodać)

liście zielonej pietruszki


do podania ugotowany ryż na sypko


WYKONANIE:


Soczewice  wypłucz, zalej 2,5 szklankami wody i zagotuj.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj  i zeszklij na oliwie. Odłóż.

Marchewkę zetrzyj na tartce o dużych oczkach, podsmaż na oliwie. Odłóż.

Paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, odłóż.

Cukinie pokrój w kostkę, podsmaż. Odłóż.

Bakłażan opal nad palnikiem, aż skórka będzie zwęglona. obierz i pokrój w kostkę. Ja wkładam cały bakłażan do żaru w piecu i zostawiam go tam na 10 minut, jest idealnie gotowy. Ale możesz pokroić go w kostkę i upiec w piekarniku, lekko smarując go tłuszczem lub podsmażyć go wraz z cukinią.

Kolendrę i kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu.

Do gotującej się soczewicy dodaj wszystkie warzywa, przyprawy, dosól, dopieprz i gotuj do miękkości warzyw i soczewicy.

Dodaj sos pomidorowy, jarmuż, liście zielonej pietruszki. Ureguluj potrawkę wrzątkiem ( nie może być zbyt sucha, raczej niech to będzie gęsty sos.

Podawaj z ryżem na sypko.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress