Home Dodatki Truskawkowe love- czyli co zrobić z truskawek

Truskawkowe love- czyli co zrobić z truskawek

przez Elusia

Kocham truskawki miłością niezmienną, uprawiam je w moim ogródku i gdy tylko przychodzi sezon jem je rano w obiad i wieczorem 😀 Myślę, że właśnie dlatego,  iż są to typowo  krótko sezonowe owoce, tak bardzo je uwielbiamy.  Jak tylko pojawią się na krzakach, jeszcze nawet nie do końca dojrzałe, nie mogąc się doczekać, łakomie zrywam je i rozkoszuję podniebienie tym nieziemskim smakiem 🙂

Co z nich robię? Przede wszystkim robię podstawowy mus do wszystkiego, tzn. obieram kilogram truskawek, połowę miksuję, np.  z dwoma bananami i dwoma łyżkami syropu daktylowego, drugą połowę truskawek kroję na ćwiartki i mieszam razem z tą zmiksowaną. To jest baza. Wtedy to zjadam tak przyrządzone truskawki jako samodzielne danie lub polewam  kaszę jaglaną, ryż czy makaron.

Gdy to mi się znudzi miksuję kilogram truskawek z 400 ml koziego jogurtu. Pijemy lekko schłodzone. Można dosłodzić syropem daktylowym, jeżeli lubicie słodsze dania.

Gdy upał doskwiera możecie zrobić lemoniadę. Pół kilo truskawek obieram, miksuję i przecieram przez sito, wtedy dodaję pół litra serwatki pozostałej z przyrządzenia serka labneh,  który to wykorzystuję do deseru truskawkowego- przepis poniżej . Oczywiście może być serwatka otrzymana ze zwykłego kwaśnego mleka. Do lemoniady możecie również dodać syrop daktylowy lub inny słodzik oraz kostki lodu. Byłabym jednak nieszczera, gdybym nie napisała, że naj naj najbardziej kocham truskawki prosto z krzaka 😉

Deserek bardzo łakomy, pyszny i orzeźwiający, z serkiem labneh i zapiekanymi płatkami z owsa. Skuście się, naprawdę warto 🙂

SKŁADNIKI:


pół litra bazy truskawkowej bez banana- truskawki obierz, połowę zmiksuj, połowę pokrój na ćwiartki i wymieszaj. Możesz dosłodzić syropem daktylowym.


szklanka serka labneh – przepis TU 


200 g płatków owsianych

8 łyżek roztopionego oleju kokosowego

3 łyżki syropu daktylowego


WYKONANIE:


Płatki owsiane wymieszaj z olejem i syropem daktylowym i rozłóż na blasze. Piecz – 170 stopni- 15 minut, mieszając co  3-5 minut. Ostudź.

Do pucharków umieszczaj na zmianę mus truskawkowy, serek labneh i płatki owsiane. Podawaj od razu.

Resztę płatków używaj na bieżąco jako posypkę do kasz, owoców, deserów, lub zrób znów truskawkowy deser 🙂

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress