Home Jesień Jaglany budyn z dynia i czerwona pomarancza

Jaglany budyn z dynia i czerwona pomarancza

przez Elusia

A kto powiedział, że śniadanie nie może być odświętnie podane? Zapraszam do śniadaniowej uczty, uroczystej a zarazem w skromnej postaci kaszy jaglanej i dyni  z dodatkiem arystokratów-  czerwonych pomarańczy.  Pychota!

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka oleju kokosowego

3 pomarańcze czerwone

5 świeżych pokrojonych drobno daktyli

pestki granatu

3 łyżki upieczonej i zmiksowanej dyni ( dynię hokaido myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, dzielę na ósemki i piekę w piekarniku -180 stopni, około 1/2 godziny i gorącą miksuję, po czym zaraz przekładam do słoików i zakręcam, przewracam do góry dnem. W takiej postaci przechowuję w lodówce około dwóch tygodni, dodaję ją do porannych owsianek, jaglanek, dyniowych placków – przepis TU, babeczek – przepis TU,  tortu – przepis TU, czy zupy- przepis TU)

1 łyżka uprażonych i pokruszonych pistacji

kilka sztuk miechunki

1 łyżeczka przyprawy do piernika ( przepis TU)

szczypta soli

WYKONANIE:

Kaszę wypłucz na sicie i zalej mlekiem kokosowym i wodą, dodaj  olej kokosowy,  sól, pokrojone daktyle i ugotuj.

Wyciśnij sok z dwóch i pół pomarańczy, dodaj do ugotowanej kaszy, dodaj zmiksowaną dynię i zmiksuj wszystko na krem.

Wyłóż krem do pucharków,  i udekoruj go  plastrami pomarańczy, miechunką, pestkami granatu i pistacjami.

Możesz jeść jeszcze ciepłe lub poczekać aż wystygnie.

SMACZNEGO 🙂

 Ps. kasza jaglana długo gęstnieje po ugotowaniu, może więc być po ostygnięciu nieco za gęsta. Wtedy dodaj troszkę wody- według gustu.

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress