Home Jesień Kalafior pieczony z harissą z orzeszkami ziemnymi

Kalafior pieczony z harissą z orzeszkami ziemnymi

przez Elusia

Taki ot jegomość kalafior wyrósł mi na ogrodzie. Jest ich kilka, w tym jednego podgryzła nornica od korzenia, więc pozuje bidulek jako niedorozwinięty malutki kalafiorek obok tego dużego. Jesień bardzo sprzyja kalafiorom więc jeśli macie ogród gorąco polecam, wtedy to nie trzeba podlewać, jakoś same rosną bez pomocy . A jak miło iść na ogród i zbierać swój, tak przepiękny, zielony… Na przyszły rok spróbuję z innymi kolorami 🙂

A dziś przepis bardzo prosty i pyszny. Jedynie trochę pobawicie się z harissą. Można zrobić jej więcej, przyda się na pewno np. do : pieczonego brokułu i kalarepki ,marchewki z harissą i labneh , pieczonej kolorowej marchewki z fasolką szparagową czy do kuskusu z kalafiora ( przepis niebawem) .

SKŁADNIKI:


1 kalafior ( obojętnie jaki kolor)

3-4 łyżeczki harissy ( przepis TU)

1 cebula

1 garść uprażonych orzeszków arachidowych ( kupuję surowe i sama je prażę w piekarniku – 10-15 minut – 170 stopni)

1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki ( opcjonalnie)

2 łyżki oliwy


WYKONANIE:


Kalafior podziel na różyczki ( głąb zostaw do wykorzystania w zupie lub do placków).

Cebulę pokrój na mniejsze części. Delikatnie posól i popieprz.

Natrzyj różyczki kalafiora harissą. Wyłóż wraz z cebulą na blasze i piecz około 40 minut- 180 stopni.

Posyp kalafior orzeszkami, polej oliwą.

Podawaj np. z ugotowaną fasolką adzuki.

SMACZNEGO 🙂

zobacz moje inne przepisy

zostaw komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress